16 Mart 2016 Çarşamba

1000 Yılda Yapılan NAN-MADOL Şehri

1000 Yılda Yapılan Kent


Pasifik Okyanusundaki Mikronezya adasına kurulmuş olan kentin yapımı yaklaşık 1000 yıl sürmüştür. Pohnpei (ponape) adası üzerinde MS.1. ya da 2. yüzyılda yapımına başlanmış, 8 ya da 9. yüzyıllarda yapay adacıkların yapımı gerçekleşmiş, 12 ya da 13. yüzyılda tamamlanmıştır. Ana adadan başka 92 yapay adacıktan oluşan Nan Madol'da ev yaşamına ait kalıntılar bulunmamaktadır. Bulunan yapıların tümünün dini, törensel ya da yönetsel yapılar olduğu düşünülmektedir. Kentin yapımında boyları 4,5 metre ve daha uzun, ağırlıkları ise 5 ton ve daha fazlası olan, doğal olarak altıgen şekilli bulunan bazalt sütunlar kullanılmış. Bu kadar çok bazalt sütununun buraya nereden ve nasıl getirildiği, ve yörede herhangi bir metal kaynağı olmamasına rağmen bu yapıların nasıl ortaya çıkarıldığı hala gizemini korumaktadır.

Bizans ve Osmanlı gibi bilinen en büyük imparatorluklar bile 1000 yıl ayakta kalmamışken, bu kenti inşa eden uygarlık merak konusu; arkeologlara göre, "büyük olasılıkla" Saudeleurlar adı verilen bir hanedanlık..(!) tarafından yapıldığı düşünülüyor. Fakat hanedanlığın yaptığı diğer yapılar, kültürel miraslar hakkında herhangi bir bilgi yok.

Bazalt, yer kabuğunun çatlaklarından dışarı çıkan erimiş lavların soğuyup katılaşmasıyla oluşan volkanik bir kayaç türüdür. Adada ve yakınlarında metal kaynakları da olmadığı bilindiğine göre bu kent yerliler tarafından taş baltalarla kurulması mümkün değil.Nan Madol, söylendiği gibi, Saudeleur'ların yapamayacağı kadar muazzam bir şehir. Saudeleur'ların ne ömürleri, ne de teknik bilgileri buna elvermez. Nan Madol, çok daha eski, bilmediğimiz, ama teknik becerileri çok daha yüksek bir uygarlık tarafından yapıldı. Ve hiç bir zaman da bir şehir olarak düşünülmedi. Çünkü ev yaşamına, ya da bir kentin diğer ihtiyaçlarına uygun yapılar yoktu. Kim tarafından, nasıl ve ne amaçla yapıldığını bilmediğimiz bu kent, kurucuları tarafından terkedildikten çok sonra, yerli halk, Saudeleurlar, tarafından kullanılmaya, ve kendi ihtiyaçları, bilgileri doğrultusunda ilaveler yapılmaya başlanma ihtimali daha gerçekçi oluyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder