16 Mart 2016 Çarşamba

1000 Yılda Yapılan NAN-MADOL Şehri

1000 Yılda Yapılan Kent


Pasifik Okyanusundaki Mikronezya adasına kurulmuş olan kentin yapımı yaklaşık 1000 yıl sürmüştür. Pohnpei (ponape) adası üzerinde MS.1. ya da 2. yüzyılda yapımına başlanmış, 8 ya da 9. yüzyıllarda yapay adacıkların yapımı gerçekleşmiş, 12 ya da 13. yüzyılda tamamlanmıştır. Ana adadan başka 92 yapay adacıktan oluşan Nan Madol'da ev yaşamına ait kalıntılar bulunmamaktadır. Bulunan yapıların tümünün dini, törensel ya da yönetsel yapılar olduğu düşünülmektedir. Kentin yapımında boyları 4,5 metre ve daha uzun, ağırlıkları ise 5 ton ve daha fazlası olan, doğal olarak altıgen şekilli bulunan bazalt sütunlar kullanılmış. Bu kadar çok bazalt sütununun buraya nereden ve nasıl getirildiği, ve yörede herhangi bir metal kaynağı olmamasına rağmen bu yapıların nasıl ortaya çıkarıldığı hala gizemini korumaktadır.

Bizans ve Osmanlı gibi bilinen en büyük imparatorluklar bile 1000 yıl ayakta kalmamışken, bu kenti inşa eden uygarlık merak konusu; arkeologlara göre, "büyük olasılıkla" Saudeleurlar adı verilen bir hanedanlık..(!) tarafından yapıldığı düşünülüyor. Fakat hanedanlığın yaptığı diğer yapılar, kültürel miraslar hakkında herhangi bir bilgi yok.

Bazalt, yer kabuğunun çatlaklarından dışarı çıkan erimiş lavların soğuyup katılaşmasıyla oluşan volkanik bir kayaç türüdür. Adada ve yakınlarında metal kaynakları da olmadığı bilindiğine göre bu kent yerliler tarafından taş baltalarla kurulması mümkün değil.Nan Madol, söylendiği gibi, Saudeleur'ların yapamayacağı kadar muazzam bir şehir. Saudeleur'ların ne ömürleri, ne de teknik bilgileri buna elvermez. Nan Madol, çok daha eski, bilmediğimiz, ama teknik becerileri çok daha yüksek bir uygarlık tarafından yapıldı. Ve hiç bir zaman da bir şehir olarak düşünülmedi. Çünkü ev yaşamına, ya da bir kentin diğer ihtiyaçlarına uygun yapılar yoktu. Kim tarafından, nasıl ve ne amaçla yapıldığını bilmediğimiz bu kent, kurucuları tarafından terkedildikten çok sonra, yerli halk, Saudeleurlar, tarafından kullanılmaya, ve kendi ihtiyaçları, bilgileri doğrultusunda ilaveler yapılmaya başlanma ihtimali daha gerçekçi oluyor. 

9 Mart 2016 Çarşamba

PİRİ REİS'in haritası gizemini koruyor...





UNESCO (BM Eğitim, Kültür ve Bilim Örgütü) 2013 yılını Dünya Piri Reis Yılı ilan ederken, 1998 yılından bu yana Piri Reis Haritası ile ilgili çalışmalar yapan bilim adamları, 500 yıllık haritanın sırrını çözmeye çalışıyor. Coğrafya ve harita uzmanı ünlü Türk denizci Piri Reis'in 1513'te çizdiği Afrika, Amerika ve Güney Kutbu'nu gösteren harita, ortaya çıkarıldığı 1929 yılında ortalığı karıştırdı. Çünkü Güney Kutbu'nun keşfi, haritanın çizilmesinden çok sonra, yani 1818'de gerçekleşmişti. Dahası, Piri Reis'in haritası, kıtanın buz altında kalmış sahil kesimlerini de gösteriyordu. Ancak kıta üzerindeki buzlar, haritanın çizilmesinden tam 6 bin yıl önce erimişti.

Piri Reis’in asırlar önce çizmiş olduğu dünya haritasına ilişkin muhtemel gerçek bilim adamlarının yaptığı ; "Piri Reis’in Haritası uzaydan fotoğraflama tekniği ile çizilmiştir” yorumudur.

2 Mart 2016 Çarşamba

Kadın Figürü Şeklinde Meyve Veren Ağaç...NAREEPOL





Tayland da tadı armuta benzeyen bebek figürlü meyve veren ağaçların yetiştiği biliniyordu ama kadın figürlü meyve veren ağaçtan 2008 yılına kadar bilgimiz olmadı. Aslında bi çok Tarihi ve Dini kaynakta figürleri bulunsa da araştırmacılar fantastik olgularla bağdaştırmış bu meyvenin gerçek olabileceğine ihtimal vermemişti.

Tayland da yetişen bu garip ağacın adı Nareepol, Kız-Bitki (Naree-pol) kelime anlamlarıyla adını alan bu ağaç Malaycada halk arasında"buah" yani kadınağacı olarak biliniyor. Ağacların orjinali Bangkok'a 500 km uzaklıktaki Petchaboon bölgesinde bulunuyor. Bir çok efsaneye konu olan ve birçok bilimsel makale ve dini yazıtlarda bahsedilen bu ağacın meyvesi ile ilgili Triphum adlı eski bir dini kitapta şöyle yazar "bu ormanın ötesinde [jambolan ağaçlarının olduğu Himavanta bölgesi] olan ormandaki agaçların meyvesi kadın şeklindedir; bu ağaçların meyveleri çok güzeldir, bunlar 16 yaşında ki kız görünümündedir. "